Geocaching

Geocaching

2003 införskaffades jag min första GPS-mottagare, för att kunna prova skattjakt med GPS. Denna form av utomhusaktivitet kallas för geocaching.


Geocaching är en form av äntyrssport där man använder sig av GPS (Global Positioning System), dvs. satellitnavigering. Grundidéen är att någon lägger ut en cache, eller skattgömma, i naturen och registrerar sedan skattgömmans koordinater på internet. Sen kan andra GPS-användare använda dessa koordinater för att försöka hitta skatterna.


Skattgömman består oftast av en plastlåda, typ tupperware, med lite småsaker i. Varje cache skall innehålla loggbok och penna, så att besökarna kan logga sitt besök. En regel är att när man tar något ur en skattgömma, skall man lägga i något. Men, det är inte innehållet i skattgömman som är det viktigaste, utan själva skattjakten.


Låter det intressant? Ta en titt på http://www.geocaching.com/ eller på den svenska geocachingsidan.


Ett annat fenomen inom Geocaching är så kallade Travelbugs. En travelbug kan vara i princip vad för föremål som helst, litet nog att få plats i en cache. ägaren fäster en speciell ID-bricka vid föremålet och ger det ett speciellt uppdrag. Ett uppdrag kan till exempel vara att föremålett ska färdas till en speciell stad eller speciellt land för att sedan återvända till sin hem-cache. Eller att föremålet ska besöka ett visst antal länder. Sedan är det upp till andra "geocachare" att förflytta travelbuggen från cache till cache tills uppdraget är slutfört. Alla förflyttningar registreras på nätet så att ägaren kan följa sin bug via internet.


Gömmor vi hittat, hittar du enklast på mitt konto.